Till offer åt Molok

Inga kommentarer

Författare: Åsa Larsson Kategori: Deckare
Förlag: Bonnier Audio Utgiven: 2012
Uppläsare: Åsa Larsson Lyssnartid: ca 11 timmar
Betyg boken: 4+ Betyg uppläsning: 4

Handling

Till offer åt Molok är Åsa Larssons femte bok om åklagare Rebecka Martinsson.

I 1900-talets början flyttar Elina till Kiruna för att arbeta som lärare. På tåget till Kiruna träffar hon en man som hon genast väcker hennes intresse. Det är LKAB-disponenten Hjälmar Lundblom (1855-1926) och de inleder ganska omgående en förbjuden affär mellan en högt uppsatt man och en enkel lärarinna.

En hund springer i löplina ute på gården när den blir anfallen av en björn. Jaktlaget får i uppdrag att skjuta björnen för att förhindra framtida överfall på både hund och människa. När björnen är fälld kallas en besiktningsman till platsen. Han snittar upp björnens buk för att se om det finns bevis på att den ätit upp hunden. När besiktningsmannen undersöker maginnehållet hittar han benrester men inte från en hund utan en människa.

Några månader senare hittar Rebecka tillsammans med Siving och Krister en död kvinna, Sol-Britt. Kvinnan har mördats med en grep hemma i sin egen säng. Till en början leder Rebecka Martinsson utredningen men hon kopplas senare bort eftersom hon bor i samma by som den döde mannen.

Hela Sol-Britts familj verkar otursdrabbad. Benbiten i björnens mage kom från Sol-Britts pappa. Sol-Britts son dog i en trafikolycka för något år sedan och sedan dess har Sol-Britts barnbarn, Markus, bott hemma hos henne. Rebecka tror att alla olyckor och dödsfall hänger samman. Det finns ett motiv bakom dessa och någon har något att vinna på deras frånfälle. Därför börjar Rebecka forska i Sol-Britts familjs historia.

Omdöme

Jag blir alltid glad när Åsa Larsson kommer ut med en ny bok. Jag har läst alla hennes böcker och jag har tyckt mycket om dom allihop.

Åsa Larssons styrka som författare är hennes miljö- och karaktärskildringar. Hennes fantastiska bildspråk som ger liv åt både miljön och karaktärerna. Det känns verkligen som man är på plats.

Trots alla mord är det en hög mysfaktor i böckerna. Som läsare smittas jag av Åsa Larssons kärlek för karaktärerna och miljön. Hennes beskrivning av Rebeccas och Krister förhållande till sina hundar gör mig som läsare och hundägare varm i hjärtat.

Jag tycker att Larsson är bra att få med det vardagliga i karaktärernas liv på ett naturligt sätt. Hur karaktärerna gör vardagliga saker som att matar hundarna, tjatar på barnen eller lagar mat vävs naturlig in i historien och ger den trovärdighet.

I tillbaka blickarna till 1900-talets början, där vi får läsa om hur lärarinnan Elina kommer till Kiruna, är spännande med lite invävd historiekunskaper också. Jag gillar dessa tillbakablickar men jag är hela tiden än mer intresserad av att läsa vad som händer i nutid.

Bakgrunden till morden känns, vilket jag ofta tycker, ganska platt men när boken bjuder på så mycket annat så gör det mig ingenting.

Det här är en bok som jag inte vill ska ta slut. Jag ser redan fram emot Åsa Larssons nästa bok. Jag vill veta allt som händer Rebecka, Siving, Krister och Markus.

Uppläsning

Åsa Larsson gör uppläsningen själv vilket ger hela läsupplevelsen än mer norrländsk och det är inte fel. Uppläsningen är tydlig, ren och är ganska neutral. Läsaren har ett bra flyt i läsandet i ett tempo som är behagligt.

Tidigare böcker i serien har Åsa Larsson inte läst in själv utan dessa har lästs upp av Marie Richardson och Katarina Ewerlöf.

Skriv en kommentar