Lördagens stora bröllopsfest

2 Kommentarer

Författare: Alexander McCall Smith Kategori: Deckare
Förlag: Tundell Salmson audio Utgiven: 2012
Uppläsare: Katarina Ewerlöf Lyssnartid: ca 6  timmar
Betyg boken: 2- Betyg uppläsning: 4

Handling

Lördagens stora bröllopsfest är den tolfte delen i Alexander McCall Smith serie om Mma Ramotswe och Damernas Detektivbyrå.

Charlie, en lärlig på Mma Ramotswes mans bilverkstad, Tlokweng Road Speedy Moters har ställt till det för sig. Det verkar som han gjort en tjej gravid. Nu har tjejen fött tvillingar och Mma Ramotswe, och många andra, tycker att Charlie borde ta sitt ansvar.  Mma Ramotswe ber sin kollega Mma Makutsi att tal med Charlie. Hon hoppas att Mma Makutsi ska skrämma honom till att göra det rätta.

Mma Makutsi har fullt upp med att förbereda sitt stundande bröllop med Phuti Rhadiputi. Mma Makutsi har långa lister med allt som ska göras och ordnas inför bröllopet men hon är livrädd för att hon ska glömma något.

Mitt i allt detta får Mma Ramotswe ett nytt fall. Hon blir kontaktad av den hemlighetsfulle Botsalo Moeti. Moeti vill ha hjälp med sina kor. Någon har skadat hans kor vid två olika tillfällen. Hälsenarona har skurits av och korna har dött. Mma Ramotswe tar sig an fallet men hon är inte helt säker på om hon ens kan lita på sin nya kund.

Omdöme

Jag får erkänna att jag inte har läst alla i serien om Damernas Detektivbyrå. Jag har kanske läst de tre eller fyra första böckerna och dom tilltalade mig inte speciellt. Dom var för händelsefattiga och enligt min mening ganska tråkiga. Jag har inte riktigt förstått det genomslag böckerna fått.  Men jag tänkte att kanske är jag ute och cyklar och jag borde kanske ge Damernas detektivbyrå en ny chans med Lördagens stora bröllopsfest.

Boken är charmig och lättläst bok. På ett sätt är den nästan definitionen av en feel-good bok men det händer för lite. Miljö- och karaktärsbeskrivningarna är mysiga och det är nog det bästa med boken.

Dessvärre känner jag nog lika dant för denna som jag gjort för tidigare böcker i samma serie. Dom är för händelsefattiga och nu känns temat dessutom ganska uttjatat.

Uppläsning

Katarina Ewerlöf hör, som ni säker vet, till en av mina favoriter och hon gör mig lika nöjd som vanligt.

2 Kommentarer (Skriv en?)

 1. Papi
  Maj 14, 2012 @ 00:04:37

  Jag har faktiskt läst alla böcker i serien (utom just denna, men den står på kö). Jag förstår vad du menar när du säger att den är lite tråkig, eller snarare förutsägbar. Men den är väldigt lättsam och känner man för en sådan bok, så varför inte? Det handlar nog mest om vilket humör man är på. Katarina Ewerlöf brukar göra dem full rättvisa.

  Jag vet inte om du har läst de andra serierna om Scotland Street 44 respektiveFilosofiska söndagsklubben, men de går i samma stil fast med andra huvudpersoner. Som sagt: är man på humör för kortare, väldigt lättsamma böcker, så är de absolut ett alternativ.

 2. Pia
  Maj 14, 2012 @ 18:36:54

  Jag håller med dig om att humöret påverkar läsupplevelsen rätt mycket. Och jag gillar också att läsa något riktigt lättsmält emellanåt.

  Jag har läst några av böckerna om Filosofiska klubben och dom tilltalade mig mer faktiskt. Varför har jag lite svårt att sätta fingret på. Scotland Street 44 har jag däremot inte provat. Det har jag kvar :-)

Skriv en kommentar