Långt ifrån död

En kommentar

Författare: Peter James Kategori: Deckare
Förlag: Damm förlag Utgiven: 2009
Uppläsare: Peder Falk Lyssnartid: ca 18 timmar
Betyg boken: 4 Betyg uppläsning: 3

Handling

Långt ifrån död är den tredje romanen om krimminalkommisarie Roy Grace.

En vacker societetskvinna, Katie Bishop, hittas mördad i sitt hem i Brighton. Katies make, Brian Bishop, påstår sig ha varit i London mordet inträffade. Brian berättar att han först var ute med en kollega på middag och sedan gick han hem för att lägga sig i sin övernattningslägenhet.

Men det är något som inte stämmer. Brians bil har synts på en film från en övervakningskamera på en sträcka mellan London och Brighton trots att han sagt att han inte lämnat London. När Roy Grace undersöker om det är möjligt för Brian att ta sig från London till Brighton på den tid som han hade till sitt förfogande, visar det sig att det är möjligt. Men varför förnekar Brian så övertygande att han aldrig lämnat London trots bevisen som visar det motsatta?

Några dagar senare hittas ytterligare en kvinna mördad. En affärsbekant till Brian som enligt honom beter sig väldigt konstigt. Kvinnan är övertygad om att Brian spenderat natten då Katie mördades hemma hos henne. Kvinnan verkar vara övertygad att de har en relation men Brian hävdar med bestämd het att så inte är fallet. Även denna gång finns det bevis som pekar åt Brians håll men han förnekar att ha med morden att göra.

Roy Grace tror av någon anledning på Brians historia trots alla bevis som pekar på motsatsen. Men hur kan Brian påstå att han varit på en plats när han samtidigt synts på en annan?

Omdöme

Jag ha lyssnat på Peter James böcker i lite lustig ordning. Jag började med den fjärde boken, Död mans fotspår. En bok som jag tyckte så pass bra om att jag bokade bok två och tre på biblioteket. Tyvärr hade biblioteket i stan inte första boken, Levande begravd, på ljudbok (men vad jag förstår ska den finnas). Och bok nummer fem, Den enes död, har ej ännu blivit ljudbok vad jag förstår. Men jag hoppas att den kommer snart.

Långt ifrån död är en riktig bladvändare. Spännande från sida ett och hela vägen igenom. Intrigen är ganska invecklad utan att bli komplicerad och jag tycker att den håller.

Jag har många teorier om upplösningen på boken och jag tror ett tag att jag har kommit på hur det hela hänger ihop. Men så överraskar Peter James mig igen i slutändan i alla fall. Jag gillar att läsa deckare där man som läsare har en möjlighet i att spekulera i gärningsmän och motiv.

Karaktärerna är intressanta och jag tycker mycket om kriminalkommissarie Roy Grace. Och jag ser verkligen fram emot att träffa honom igen fram över.

Spännande och invecklad intrig som håller från början till slut.

Uppläsning

Peder Falk läser med en klar och tydlig stämma. Han läser nyanserat vilket ger liv åt berättelsen.

En kommentar (Skriv en?)

  1. Den enes död
    Jan 12, 2013 @ 17:31:23

    [...] seren, Död mans fotspår. Jag har också recenserat bok två och tre i serien, Ett snyggt lik och Långt ifrån död. Nu har jag bara bok ett kvar att läsa men eftersom den inte finns på biblan kanske jag får [...]

Skriv en kommentar