Ett snyggt lik

En kommentar

Författare: Peter James Kategori: Deckare
Förlag: Damm förlag Utgiven: 2008
Uppläsare: Peder Falk Lyssnartid: ca 15 timmar
Betyg boken: 3 Betyg uppläsning: 3

Handling

Ett snyggt lik är Peter James andra bok om krimminalkommissarie Roy.

Tom Bryce sitter på pendeltåget på väg hem från arbetet. Bredvid honom på tåget sitter en man. När mannen reser sig upp och går av tåget visar det sig att han glömt en cd-skiva kvar på sätet. Bryce plockar upp skivan och tar den med sig med intentionen att försöka hitta ägaren för att lämna tillbaka skivan.

För att hitta skivans ägare stoppar Bryce skivan i sin egen dator och han får sitt livs största chock. På skivan finns en film av ett mord. När Bryce hämtat sig något intalar han sig själv att de nog bara spelat teater på filmen och att det inte var på riktigt. Bryce ändrar dock åsikt nästa morgon när han i tidningen får läsa att en ung kvinna mördats på precis det sätt han sett i filmen. Kvinnans kropp hittas inte allt för långt ifrån Bryce bostad.

Bryce tvekar att gå till polisen med vad han sett. Innan Bryce bestämt sig för hur han ska göra kontaktas han av en okänd man som hotar att skada Bryce familj om han går till polisen. Trots detta kontaktar Bryce till sist polisen.

Bryce kommer i kontakt med kommissarie Roy Grace. Grace tycker till en början att mannen mest verkar hysterisk och tar honom först inte helt på allvar. Grace har annat i tankarna. Bland annat en ung kvinna som han äntligen vågat bjuda ut och ett annat mord. En ung kvinna har hittats i utkanten av Brighton. Kvinnans huvud saknas och vad betyder skarabén som man hittar i kvinnan kropp?

Omdöme

Enligt många är Ett snyggt lik inte lika bra som första boken, Levande begravd. Själv kan jag inte uttala mig om det eftersom den kvarstår på min att-läsa-lista. Men jag tycker inte att den är lika bra som varken bok tre eller fyra i serien om Roy Grace. Men det är inte heller några stora fel på boken.

Ett snyggt lik är riktigt spännande. Det är en rå och brutal handling med mycket fokus på data- och krimminaltenik. Detta tar kanske lite väl stor plats. Jag tycker att delar av det datatekniska blir lite väl töntigt och överdrivet (det är datateknikern i mig som protesterar :-) ). Hade jag vetat en del om krimminalteknik så hade jag kanske stört mig mer på den delen men där är mina kunskaper ringa.

Det jag tycker om i boken är förstås att följa Roy Grace liv och se att han försöker gå vidare efter att hans fru försvann för ett antal år sedan. Spänningen är det heller inget fel på. Så trots att många dissat denna bok så tycker jag den är läsvärd. Framför allt om man vill ha en helhet när man läser efterföljande böcker.

Uppläsning

Peder Falk fungerar mycket bra som uppläsare och nu när jag lyssnat till några böcker med honom så känns det riktigt bra.

En kommentar (Skriv en?)

  1. Den enes död
    Jan 12, 2013 @ 11:42:05

    [...] bok nummer fyra i seren, Död mans fotspår. Jag har också recenserat bok två och tre i serien, Ett snyggt lik och Långt ifrån död. Nu har jag bara bok ett kvar att läsa men eftersom den inte finns på [...]

Skriv en kommentar