Tänk på ett tal

5 Kommentarer

Författare: John Verdon Kategori: Deckare
Förlag: Bonnier Audio Utgiven: 2012
Uppläsare: Peter Andersson Lyssnartid: ca 13  timmar
Betyg boken: 4+ Betyg uppläsning: 5

Handling

Tänk på ett tal är John Verdons debutroman. En roman som  har legat högt upp på bestsellerlistorna i 20 länder och därför har boken varit en riktig snackis innan den ens kommit ut på svenska.

Dave Gyrney är en före detta kriminalkommisarie som valt att gå i pension i förtid. Inte så mycket för att han vill, utan för husfridens skull. Han saknar sitt gamla arbete.

En dag blir han kontaktad av en skolkamrat, Mark Mellery, från college. Mellery är orolig. Han har fått ett mystiskt brev och känner sig hotad. Mellery vill veta vad Gyrney tycker att han ska göra med brevet.

I brevet finns en dikt. Dessutom uppmanas Mellery att tänka på ett tal mellan 1 och 1000. Därefter uppmanas Mellery att öppna ett litet förseglat kuvert. I kuvertet finns det en lapp med orden: ”Förvånar det dig att jag visste att du skulle tänka på 658?”. Mellery blir helt chockad. Vem känner honom så bra att han/hon vet vilket tal han tänkt på? Vad är det som är så speciellt med siffran 658?  Är det någon som vill hämnas? Kanske någon Mellery gjort illa under sin tid som alkoholist.

Senare får Mellery fler brev med med sublima hotelser i form av dikter. Gyrney tycker att Mellery ska kontakta polisen men det vill han av någon anledning inte göra.

Några veckor senare hittas Mellery död, med en uppskuren hals utanför sitt hus. Det är mycket som verkar konstigt vid mordplatsen. Bland annat finns det spår i snön som leder från brottsplatsen bort mot några träd. Där tar spåren plötsligt slut och skorna som tycks ha gjort avtrycken hänger uppe i ett träd. Varför? och vad vill mördaren med detta? Och fram för allt; vart tog han vägen sedan, utan att lämna fotsprår?

Det är många frågor för poliserna att ta ställning till. Gyrney tror att  mördaren leker med polisen.

Gyrnery hyrs in av åklagarenheten som en extra utredare till mordet. Ett erbjudande som Gyrney inte kan tacka nej till.

Omdöme

Tänk på ett tal är i början lite pratig och det tar lite tid innan det blir spännande. Men då blir det riktigt spännande.

Boken känns kanske inte så himla trovärdig helt igenom. Att Gerney hyrs in för att hjälpa till med ett mord på en gammal collegekamrat är inte särskilt troligt. Dessa superskurkar känns alltid lite overkliga. Men det gör mig inte så mycket. Trovärdigheten känns inte avgörande för den här boken utan det är spänning som gäller.

Gerney och hans kollegor får många tankenötter där de flesta verkar totalt omöjliga att förstå sig på. Dessa tankenötter, och så småningom förklaringen till dem, är riktigt underhållande.

Det är lätt att tycka om huvudkaraktären Dave.  Han är verkligen riktigt smart, super-intelligent, men socialt är han kanske inte lika begåvad. Framför allt i sitt förhållningsätt till hustrun. När han åter får ett fall att lösa lever han verkligen upp. Det är att lösa fall som detta som är Gerneys kall här i livet.

Vill du läsa en riktigt spännande bok med många underliga ledtrådar och en avslutande twist så kan jag verkligen rekomendera Tänk på ett tal.

Uppläsning

Peter Andersson är verkligen en riktigt bra uppläsare. Han ligger bland dom alla högst upp i min lista över bra ljudboksuppläsare.

5 Kommentarer (Skriv en?)

 1. Barbro
  Apr 20, 2012 @ 18:24:17

  Den här kanske jag skulle ta mig an, jag älskar spännande deckare. Bara den inte är för otäck bara, har just lyssnat klart på ” Den som vässar vargars Tänder, av Carina Rydberg ” Jag vet inte om du har lyssnat på den?, men den var riktigt obehaglig och spännande, men bitvis lite väl just otäck!! Men efter att ha läst din rescension om den här, så tror jag att ja ska forsätta bland de lite mer otäckare böckerna! Tack för din rescension!

 2. Papi
  Maj 13, 2012 @ 23:56:39

  Jag blev faktiskt positivt överraskad av denna bok. Vissa nyare amerikaner är alldeles för genomarbetade för att vara spännande. (Jag tänker i första hand på Caldwell & Thomasons Den sista hemligheten.) Jag var därför skeptisk mot denna bok, men måste tillstå att jag blev förvånad.

  Huvudpersonen har de flesta av de attribut vi är vana vid, fast saknar den förtjusning för opera och det alkoholberoende som deckarförfattarna är så förtjusta att ge sina poliser. Även om han har en mörk familjehistorik, så visar han en ohöljd kärlek till sin hustru (vilket är skönt att läsa om, åtminstone för mig som själv är gift med en underbar kvinna sedan många år och har svårt att inse varför de flesta deckare måste besudlas med otrohet av olika slag).

  Nu väntar jag med spänning på en svensk översättning av Shut your eyes tight och Let the devil sleep. Må de inte dröja länge!

 3. Papi
  Maj 13, 2012 @ 23:57:54

  Glömde att ge en eloge till Peter Andersson. Han är en riktigt duktig uppläsare. Hans inläsningar av John Grishams böcker är helt fantastiska.

 4. Pia
  Maj 14, 2012 @ 18:33:50

  Jag gör som du, ser fram emot den svenska översättningen av Verdons andra böcker.

  Visst är det lite lustigt att alla deckare älskar whiskey och opera, är värdelösa på relationer i allmänhet och relationer till kvinnor i synnerhet. Detta drag hos deckare tycks aldrig försvinna. Och då är det kul med lite undantag.

  Peter Andersson tillhör en av mina stora favoriter vad gäller uppläsare. han är verkligen toppen att lyssna på.

 1. Blunda hårt
  Apr 05, 2013 @ 20:57:02

  [...] Blunda hårt är John Verdons andra bok om mordutredare Dave Gurney. Den första boken heter, Tänk på ett tal. [...]

Skriv en kommentar