Sommarhuset

Inga kommentarer

Författare: Anna Fredriksson Kategori: Roman
Förlag:  A Nice Noice Utgiven: 2011
Uppläsare: Louise Raeder Lyssnar tid: ca  9 timmar
Betyg boken: 2+ Betyg uppläsning: 2

Handling

Sommarhuset är Anna Fredrikssons debutroman. Trots att det är Fredrikssons debutroman så har hon lång erfarenhet av att skriva. Hon har bland annat skrivit manus för både TV och film.

Eva är äldst i en syskonskara på tre. Hon har nog aldrig känt sig riktigt nära varken sin bror eller syster. Efter en konflikt för många år sedan har Eva inte haft någon kontakt med syskonen alls. Hon har knappt ägnat dom en tanke på många år men när deras mamma plötsligt dör måste hon åter träffa Anders och Maja vid begravningen.

Det är Eva som sköter allt kring begravningen och det är hon som börjar städa ur mammans sommarhus. När syskonen träffas vid begravningen står de som främlingar inför varandra. En av de få saker som sägs syskonen emellan är att Anders tycker att de omgående ska bestämma tid hos advokat för arvsskifte.

När Eva dyker upp hos advokaten så har hon ingen aning om vilken arvstvist som nu kommer att dras igång. Mamman har lovat Eva sommarhuset eftersom det är hon som varit där varje sommar och det är hon som har hjälpt till att sköta det. Dock finns det inga papper vad det gäller arvet och sommarhuset på en ö i Skärgården. Maja och Anders vill definitivt sälja och dom har redan pratat ihop sig inför mötet med advokaten.

För att komma undan ett tag och för att fundera på hur hon ska göra för att få sommarhuset flyr Eva dit ut. Men efter ett par dagar dyker Anders och Maja upp med sina familjer för att förbereda huset för försäljning. Situationen är som bäddad för en fler konflikter.

Omdöme

Anna Fredriksson har på ett insiktsfullt sätt skildrat ett familjedrama som utspelar sig efter ett dödsfall i familjen och efterföljande arvstvist. I verkligheten är det ingen ovanlighet att denna typ av tvister uppstår. Det händer ju faktiskt ganska ofta även i familjer där syskonen varit sams innan arvskiftet.

Författaren kommer mest till sin fördel i relationsbeskrivningarna. Dom är  målande, träffande och trovärdiga.

Det finns två saker som jag stör mig på när jag läser boken. Det första är att Eva är så naiv att hon inte tror att det ska bli en konflikt vid arvsskiftet. Det har jag väldigt svårt att förstå. Det  känns ju ganska troligt med en stor konflikt med tanke på tidigare osämja.

Det andra är att jag inte är helt nöjd till förklaringen till varför syskonen är osams och varför Eva brutit kontakten med sina syskon. Det förklaras delvis men inte helt. Jag är väldigt nyfiken på vad som hänt tidigare mellan syskonen men jag får aldrig svar på mina frågor.

Jag tycker om att författaren inte tar Evas parti. Det finns två sidor av varje mynt och båda sidorna får komma till tals. Till en början är det Evas tankar och känslor som skildras men ju längre in i boken jag kommer ju mer får jag veta hur de andra syskonen tänker.

Tänk så tråkigt det är med osämja inom familjen. Vänskap och kärlek inom familjen borde vara en självklarhet men så är ju inte alltid fallet. Boken berör mig, vilket inte är så konstigt med tanke på ämnet. Boken har god potential men jag känner inte att boken når inte riktigt ända fram.

Uppläsning

Louise Reader är en ny uppläsare för mig. Jag tycker nog att hennes tempo är lite väl långsamt och stundtals känns uppläsningen nästan monoton. Då får jag verkligen anstränga mig för att lyssna. Det är så lätt att man slutar lyssna när röstläget blir monotont.

Precis som med Carolina Gynnings bok Laura – Flickan från havet har A nice noice spelat in en intervju av författaren efter bokens slut. Där diskuteras hur boken kom till och varför den blev som den blev. Författarintervjuer som bonusmaterial är en riktigt god idé. Att lyssna till hur författaren tänkt med boken ger verkligen ett mervärde.

Skriv en kommentar