Porto Francos väktare

2 Kommentarer

Författare: Ann Rosman Kategori: Spänning
Förlag: Damm förlag Utgiven: 2011
Uppläsare: Mirja Turestedt Lyssnar tid: ca  11 timmar
Betyg boken: 4 Betyg uppläsning: 4

Handling

Porto Francos väktare är Ann Rosmans tredje bok i serien om Karin Adler.

Året är 1793 och en ung kvinna stiger i land i Marstrands hamn. Kvinnan har flytt från sin far som tänkt gifta bort henne med en man som hon endast känner avsky för. För att inte bli igenkänd har hon förklätt sig till man. På Marstrand träffar hon på både sjömän, handlare och brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Allt kvinnan önskar är att hon inte blir igenkänd och att hon slipper skickas tillbaka till sin far och sin blivande make.

På en ö i närheten av Marstrand, Klöverön, hittas 220 år senare ett lik i Gamle Mosse. Till en början tror de som hittar liket och polisen att kroppen är ny. Karin Adler kopplas in för att undersöka fallet och ganska snart inser hon att kroppen legat i mossen länge. När det gräver upp liket i sin helhet ser de att det är en kvinna och hon har ett litet spädbarn i sin famn. På grund av kroppens ålder är detta inte ett fall för polisen men Karin har svårt att släppa frågan på vem kvinnan och barnet är och hur har de hamnat i mossen.

Trådarna leder Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia, och sakta men säkert nystas en osannolik historia upp.

Omdöme

Jag har tidigare läst Fyrmästarens dotter och Själakistan. Jag har haft stor behållning av båda böckerna och så är fallet även denna gång. Jag tycker nog att Porto Francos väktare är den bästa hittills i serien om Karin Adler. Jag har i tidigare böcker tyckt att intrigen varit väl tillkrånglad och motiven har varit lite svåra att köpa. Denna gång lyckas författaren bättre. Boken är inte lika tillkrånglad och motiven känns mer trovärdiga.

Boken är lättläst och författarens berättarglädje lyser igenom vilket också smittar av sig på mig som läsare. Boken är välskriven och jag tycker att språket är bättre och säkrare än i många svenska deckare. Författaren väver samman dåtid och nutid på ett spännande sätt.

Det historiska perspektivet har fått ta än mer plats i tredje boken vilket passar mig. Det skulle vara riktigt kul att läsa en rent historisk roman av Rosman. Jag tror att det skulle bli riktigt bra eftersom författaren gör ett bra arbete i sin historiska efterforskning.

Uppläsning

Mirja Turstedt läser på ett sådant sätt att hennes olika nyanser i rösten ger extra liv åt berättelsen. Turstedt växlar tempo som även det gör lyssnandet till en njutning.

Som ljudbokslyssnare får man efter bokens slut höra en intervju av författaren där de diskuterar boken. En liten extra bonus så att säga :-) .

2 Kommentarer (Skriv en?)

  1. Cissi - Bokstunder
    Sep 04, 2011 @ 20:46:36

    Jag tyckte också om den här boken mycket. Jag har lyssnat på första och tredje boken och läste den andra boken och jag tycker böckerna är bättre som ljudbok än i textform. Så Mirja Turstedt gör ett bra jobb här :-) .

  2. Pia
    Sep 04, 2011 @ 21:37:59

    Vad intressant att höra att du gillade ljudböckerna bättre en den ”textuella” boken. Jag håller med dig att det nog är Mirja Turstedts förtjänst.

Skriv en kommentar