Lärjungen

Inga kommentarer

Författare: Hjorth/Rosenfeldt Kategori: Deckare
Förlag:  Nordstedts Utgiven: 2011
Uppläsare: Niklas Falk Lyssnar tid: ca  22 timmar
Betyg boken: 2 Betyg uppläsning: 3+

Handling

Mikael Hjorth och Hans Rosenfeldt fick ett stort genoslag med sin debutbok Det fördolda. Debutboken låg länge på topplistorna i Sverige och dessutom såldes boken i ytterligare femton länder. Nu är det dags för uppföljaren, Lärjungen, vilket är andra boken om psykologen och profileraren Sebastian Bergman.

Sebastian tappade livslusten när han förlorade sin fru och dotter i Tsunamin. Sedan dess har han levt ett självdestruktivt liv med bland annat sexmissbruk. Sebastian hittar till sist  något att leva för igen. Han har fått veta att han har en vuxen dotter med namnet Anja.

För att få chans att träffa Anja så börjar Sebastian åter att arbeta på Riksmord där även Anja arbetar. Strax innan Sebastian börjar har Riskmord fått en serie brutala kvinnomord att utreda. Morden påminner väldigt mycket om en serie mord för ett antal år sedan. Dessa mord utfördes av Edward Hinde som Sebastian fick dömd och Hinde sitter fortfarande inne. Morden är dock identiska med Hindes tidigare mord och därför tror polisen att de har med en Copycat att göra.

Eftersom det var Sebastians förtjänst att man fick Hinde dömd för de tidigare morden tycks det till en början vara en god idé att ha Sebastian i utredningsteamet. Men när Sebastian inser att alla nu mördade kvinnor är kvinnor han har haft ihop det med, känns kanske tanken på att ha Sebastian i teamet inte lika självklart.

Omdöme

Lärjungen är verkligen en bok som drar igång på en gång. En rafflande och spännande jakt börjar på den person som har mördad dessa kvinnor, copycat:en. Boken har ett högt tempo och jakten blandas upp med spännande karaktärsskildringar.

Jag tyckte så väldigt bra om första boken, Det fördolda, att mina förväntningar inför denna bok var väldigt höga. Ganska snart inser jag att dessa förväntningar inte kommer att införlivas. Det känns som jag har läst detta tidigare. Det hela känns som en, i och för sig rätt okej, amerikansk action-film men inget nytt under solen. Jag blir faktiskt aldrig riktigt överaskad och allt känns ganska förutsägbart, tyvärr.

Jag hade verkligen velat tycka om denna bok. Jag gillade som sagt den första och jag gillar Hans Rosenfeldt  både i tv och radio, framför allt i  På minuten på P1:-).

Jag tycker inte heller att Lärjungen har ett lika välskrivet språk som föregångaren. Men som tillfälligt tidsfördriv när man vill ha något lättläst så fungerar boken utmärkt.

Uppläsning

Jag har aldrig tidigare lyssnat till Niklas Falk så detta var premiär. Jag gillar verkligen hans sätt att läsa. Jag skulle nog kunna sträcka mig så långt att han läser vackert. Tyvärr är tempot lite väl långsamt och jag blir stundtals lite irriterad att inte berättelsen går fortare framåt.

Skriv en kommentar