Endera dan

Inga kommentarer

Författare: Birgitta Stribe Kategori: Chick-lit/Roman
Förlag:  Bonnier Audio Utgiven: 2011
Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssnar tid: ca  6 timmar
Betyg boken: 3+ Betyg uppläsning: 4

Handling

Birgitta Stribe är frilansjournalist och hon debuterar med Endera dan.

Endera dan väntar huvudkaraktären Britt-Marie, 50+, på att något spännande ska hända. Något som kommer att få hennes liv att ta fart. Vad hon väntar på vet hon inte riktigt. Hon kallar det för Godot eftersom hon är en stor beundrar till Samuel Beckett.

Britt-Maries har två stora drömmar. Den första är att skriva en bok men hon kommer liksom inte igång. Under tiden skriver hon krönikor i en kattidning. Krönikorna handlar om en påhittad katt vid namn Sessan. Britt-Marie är vad hon kallar en Fulfoting. Hennes andra stora dröm är att få ordning på sina knöliga hallux valgus-fötter och därmed kunna ha fina röda remsandaler.

Det är inte bara Britt-Marie som har svårt att börja leva sitt liv. Även Britt-Maries make Leffe, en stor maratonfantast, väntar på rätt tillfälle att börja springa själv och inte bara följa sporten i tidningar och tv. Inte heller Leffe vet vad han väntar på.

Men endera dagen så börjar faktiskt Britt-Maries liv dras igång. Av en mer eller mindre slump blir Britt-Marie temporärt ansvarig för en liten hund. Vid en av promenaderna ser hon en lapp där promenadkompisar eftersökes. Britt-Marie bestämmer sig för att sluta upp till detta promenadgäng som kallas ”Kvartisjukjubben”. I och med detta så börjar nya saker hända i Britt-Maries liv.

Omdöme

Endera dan är en charmig och underhållande debutroman. Boken är humoristisk men på ett lättsamt sätt. Den är full av bland annat situationskomik. Nu är det så att jag har en viss förkärlek till den svart humorn vilket denna bok är väldigt långt i från men road blir jag ändå. Jag brister inte ut i skratt men jag går och småler och myser när jag lyssnar på boken.

Endera dan är en feelgood-bok men den är trots det ganska tänkvärd. Det är så lätt att bara blicka framåt och vänta på att en förändring ska ske istället för att aktivt göra något själv för att förändra situationen. Läxan är i Endera dan att du, och endast du, kan förändra ditt liv. Men detta innebär också hopp eftersom du har makten och behöver inte vänta.

Begreppet fulfoting gillar jag skarpt. Jag har fått ett nytt ord som kanske får användning för endera dan. Man vet aldrig.

Vill du ha något lättläst som lättar upp lite tror jag att Endera dan kan vara något för dig.

Uppläsning

Anna Maria Käll börjar verkligen bli en veteran på uppläsningen. Hon läser i ett perfekt, avkopplat tempo. Källs röst är vacker och välnyanserad.

Skriv en kommentar