Ljusets dotter

4 Kommentarer

Författare: Elisabet Nemert Kategori: Historisk roman
Förlag: Earbooks Utgiven: 2011
Uppläsare: Louise Raeder Lyssnar tid: ca 16  timmar
Betyg boken: 3 Betyg uppläsning: 3

Handling

Jag har läst flera böcker av Elisabet Nemert tidigare, alla historiska romaner,och jag har funnit dom underhållande. När jag såg att hon kommit ut med en ny bok på biblioteket så bokade jag den genast.

Maria är en ung kvinna som i 1700-talets slut lever i en stugan på Edbergs slott i Sollentuna. Maria lever inte ett lätt liv. Hennes far är förman på Edsbergs och han styr sina anstälda och sin familj med järnhand. Han misshandlar både Mariaoch hennes mor när han tycker att de gjort något fel eller bara för att han har lust. I sviterna efter ett av faderns utbrott fick Maria en permanent skada i höften att hon för alltid är halt. För sin hälta hånas och häcklas hon av de jämnåriga.

Det som är ljuset i Marias liv är musiken. Maria får ärva sin morfars fiol och den förvarar hon och spelar hon på i hemlighet hemma hos granngumman. Av en tillfällighet får hon chans att visa sin musikaliska begåvning vid sockendansen. Den vanliga spelmannen dyker inte upp till dansen och Maria rycker in. Denna spelning öppnar många dörrar för Maria. Hon får gå lära hos en mycket välrenomerad musiker. Musiken tar Maria till Stockholm där hon får spela för Gustav III.

Omdöme

De böcker av Elisabet Nemerts som jag läst har varit lättlästa och intrigerna har varit lättsamma och enkla. Så hon skriver  kanske inga litterära mästerverk men hennes vilja att förmedla kunskap om historien gör att böckerna ändå fångar mitt intresse.

Ljusets dotter är en klassisk kärlekshistoria i historisk tappning och den innehåller allt man kan tänka sig (och förvänta sig)  i en kärleksroman i ”klassisk” kiosklitteratur-stil men förutom det historiska speglingarna så är också språket några snäpp vassare än kioskromanerna i allmänhet.

Utsatta, svaga människor som får upprättelse och så småningom ett mycket bättre liv är alltid lite gott att läsa om. Det känns så skönt att rättvisan segrar till sist.

Uppläsning

Louise Raeder är för mig en ny uppläsare. Jag tror inte att jag lyssnat till henne tidigare. Louise har en väldigt behaglig och rofylld röst att lyssna till. Tempot är kanske aningens lågt men ändå utan att det stör. Däremot känns det ibland lite teatraliskt och mjäkigt.

4 Kommentarer (Skriv en?)

 1. Anna (med näsan i en bok)
  Jun 07, 2011 @ 21:01:33

  Jag började lyssna på Den vita liljan för ett tag sedan (min första bok av Nemert) men tyckte inte alls om den. Tyckte inte alls om Louise Raeder som uppläsare…

 2. Pia
  Jun 08, 2011 @ 21:48:12

  Kombinationen Nemert lite kioskromanslitteratur plus en mindre spännande uppläsare är ju inte någon höjdare direkt. De blir som en anti-komplementering så att säga :-)

 3. Cicci
  Jul 11, 2011 @ 08:49:30

  Fick betyg 3 av mig också! Säga vad man vill om hennes böcker, men de är underhållande och lättlästa. :-)

 1. Röd måne
  Jun 09, 2013 @ 17:04:49

  [...] har läst alla av hennes tidigare böcker och Ljusets dotter finns recenserad på [...]

Skriv en kommentar