En hondjävuls liv och lustar

10 Kommentarer

 

Författare: Fay Weldon Nyutgåva: 2011
Förlag: Massolit förlag Betyg : 3

 

Nu har jag läst ut En hondjävuls liv och lustar. Jag fick nyutgåvan, som många andra, som recensions exemplar. Jag fick den  i vanlig bokform och vad jag vet så finns inte nyutgåvan som ljudbok. Inte än i alla fall. Men trots att det inte är en ljudbok så vill jag gärna skriva några rader om boken.

Jag har givetvis hört talas om både boken och filmen tidigare men jag har varken läst eller sett den. Därför var jag riktigt nyfiken. En aning om handlingen hade jag givetvis men jag ville veta mer.

Boken handlar om Ruth som är en kvinna i förorten. Ruth är varken graciös eller vacker men hon är hemmafrun som gör allt för sin man och deras två barn. Makens otrohetsaffärer är hon väl medveten om eftersom han inte tror på lögner och därför berättar allt om sina utsvävningar. Men när maken vill lämna Ruth och barnen för den undersköna författaren Mary Fisher får Ruth nog och bestämmer sig för att ge igen i stor skala.

En hondjävuls liv och lustar är en mycket underhållande bok. Jag skrattar och fnissar högt för mig själ när jag läser. Framför allt i mittenpartiet av boken. Det känns lite gött att läsa om någon som gör det där som många önskar att de kunde, att hämnas storstilat och helt utan hämningar.

Nu är väl boken kanske inte lika aktuell idag ur feminist synpunkt som den ansågs vara när den kom. Därför tror jag inte att boken skulle få samma genomslag om den gavs ut för första gången idag. Men sveken, lögnerna och förnedringen kan givetvis vara lika aktuell, nu som då.

Jag har svårt att förlika mig med är hur Ruth helt struntar i barnen. Det gör att att jag inte kan känna någon sympati för Ruth. Men det är nog inte heller meningen att läsaren ska känna sympati för Ruth. Hon är ju inte bara en hämnare utan trots allt en Hondjävul !

10 Kommentarer (Skriv en?)

 1. Stéphanie
  Mar 28, 2011 @ 16:08:14

  Den femte årstiden-det låter ju ganska ”vettigt” =) Tack för tipset och länken.

 2. Boktokig
  Mar 29, 2011 @ 09:57:02

  Jag tänkte läsa den snart! Jag tror att jag såg filmen för länge sedan. har du sett den?

 3. Pia
  Mar 29, 2011 @ 10:19:12

  Nope!
  Jag har inte sett filmen. Men skulle faktiskt kunna tänka mig att se den nu även om den är gammal.

 4. Malin
  Apr 03, 2011 @ 18:15:57

  Länkar till din recension i min recension :)

 5. Pia
  Apr 03, 2011 @ 21:36:01

  Tackar så jätte mycket :-) !

  Jag måste bli bättre på att länka. Får erkänna att jag är lite dålig på det. Ju mer vi länkar dessto lättare har läsare chansen att hitta fler bra bokbloggar.

 6. Boklusen
  Apr 27, 2011 @ 15:47:24

  Jag gillar inte heller att hon övergav barnen. Det irriterar mig mycket! I övrigt tycker jag att boken mest är sorglig och ledsam…

 7. Pia
  Apr 28, 2011 @ 12:45:41

  Jag har väldigt svårt att förlika mig med att hon lämnar sina barn och det känns gött att det inte bara är jag som reagerar starkt på det. :-)

 1. En hondjävuls liv och lustar – Fay Weldon « Eli läser och skriver
  Apr 25, 2011 @ 17:46:33

  [...] Bokbrus [...]

 2. Weldon, Fay; En hondjävuls liv och lustar; 1983 « Feministbiblioteket
  Aug 29, 2011 @ 11:07:11

  [...] mer: Massolit förlag, Adlibris, Bokus Andra bokbloggar: Bokbrus, Enbokcirkelföralla, Pocketpinglorna, Boknea Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först [...]

 3. Weldon, Fay; En hondjävuls liv och lustar; 1983 - Feministbiblioteket
  Jul 11, 2013 @ 17:43:43

  [...] mer: Massolit förlag, Adlibris, Bokus Andra bokbloggar: Bokbrus, Enbokcirkelföralla, Pocketpinglorna, [...]

Skriv en kommentar