Den stygga flickans rackartyg

3 Kommentarer

 

Författare: Mario Vargas Llosa Kategori: Roman
Förlag: Nordstedts Utgiven: 2010
Uppläsare: Magnus Roosmann Lyssnar tid: ca 15 timmar
Betyg boken: 4 Betyg uppläsning: 4

Handling

Boken tar sin början i 1950-talets Peru. Den femtonårige Ricardo blir handlöst förälskad i den jämnåriga, vackra ”chilenskan”, Lily. Trots att Ricardo inte vet mycket alls om Lily bedyrar han henne sin kärlek och vill att de ska bli ett par. Lily avslår hans inviter gång på gång. De umgås en del ändå som tonåringar för att sedan rinna ut i sanden.

Ricardo har ett mål i livet och det är att flytta till Paris och bo där resten av sitt liv. Han når sin dröm och jobbar som översättare i den franska huvudstaden. En dag får han syn på Lily som nu går kallar sig något annat. Ricardo faller handlöst och blir åter störtförälskad. Lily är nu gift men Ricardo och Lily har ett förhållande. Men en dag är hon borta igen och ingen vet var hon tagit vägen. Varken Lilys make eller Ricardo.

Maken söker upp Ricardo för att se om han vet var Lily tagit vägen. Han berättar då att hon tömt alla hans konton och försvunnit. Det är tydligt att maken är lika förälskad i Lily som Ricardo är.

Nu är Ricardo ensam igen med sin kärlek och längtan. Decennierna går och Lily återkommer flera gånger i hans liv under nya namn men varje gång lämnas han sårad och förtvivlad.

Omdöme

 Äntligen har mitt bibliotek köpt in några av Llosas böcker som ljudböcker. Jag har väntat och äntligen finns dom och det är min tur att få låna dom. Jag har inte tidigare läst något av Mario Vargas Llosa men någon bok måste ju bli den första :-) .

Jag gillar verkligen omslaget på Den stygga flickans rackartyg. Det är snyggt, sobert och väcker min nyfikenhet.

Jag tycker att författaren gör träffsäkra skildringar av tidsandan och miljöerna. Även om språket ibland känns lite omodernt och töntigt (vilket kanske är medvetet eftersom Ricardo anses vara en tönt) så känns det någonstans trovärdigt.

Llosas karaktärsskildringar är lite annorlunda. Hans skildringar av de manliga karaktärerna är mer trovärdiga medan de kvinnliga känns endimensionella. Jag fastnar för några av de manliga bifigurerna och dessa vill jag spontant veta mer om. Det är lite ovanligt att jag fastnar så på bifigurer som jag gör när jag läser denna bok men dom tilltalar mig.

Dialogerna är trovärdiga och lite annorlunda. Det är ett annat tempo i dom än en typisk svensk dialog vilket gör att jag i tanken verkligen flyttas till Paris.

Det tilltalar mig att jag aldrig riktigt får veta varför Ricardo är så handlöst förälskad och varför han tar så mycket skit. Jag gillar när inte alla svar presenteras. Även om det finns en förklaring till Lilys beteende så tror jag inte att det är hela sanningen. Jag tror att det är mer komplext än så.

När jag läst om vad andra tycker om boken hittar jag fler som tycker att det inte är trovärdigt med en så  totalt självutplånande man. En man som tar emot Lily gång på gång efter alla svek. Enligt dessa är Ricardo är en tönt och får skylla sig själv. Men jag förstår inte varför det skulle var mindre trovärdigt med en man som är självutplånande än en kvinna. Hade historien varit tvärt om, att kvinnan blir lämnad i tid och otid skulle det vara mer synd om henne och hon skulle definitivt inte kallats tönt.

Att det är svårt att förstå hur någon, oavsett kön, kan vara så självutplånande betyder inte att det är osannolikt och saknar trovärdighet.

Jag dras med i historien och blir både arg, glad och förtvivlad när jag läser. Den stygga flickans rackartyg är ingen tungläst litteratur utan en  angenäm läsupplevelse som trots sin något banala historia får mig att fundera en hel del.

Uppläsning

Ytterligare en bok uppläst av Magnus Roosmann och vad ska jag skriva som jag inte skrivit förrut? :-)

Jag tycker det fungerar väldigt bra med Roosmann som uppläsare. Det tar en liten stund innan jag släpper att jag förväntar mig spänning  när jag lyssnar på Roosmann. Det är oftast uppläsning av spänningslitteratur som jag är van att höra hans röst men när jag väl släpper det fungerar det riktigt bra.

3 Kommentarer (Skriv en?)

 1. snowflake
  Mar 30, 2011 @ 23:32:52

  vad roligt att du ger den så högt betyg! Nu blir jag mycket mer pepp på att ta och läsa den (den ligger hemma). oroväckande dock det där med endimensionella kvinnor, men det kanske går att stå ut.

 2. Malin
  Mar 30, 2011 @ 23:45:58

  Han är ju lite känd för sina ”endimensionella” kvinnor, men samtidigt så finns det ju män som ser på kvinnor på det sättet, så jag tycker inte riktigt att det är ”fel” att skriva så heller. (Missförstå mig rätt.)

  Har också läst den här och tyckte den var helt ok :)

 3. Pia
  Mar 31, 2011 @ 19:58:09

  @Malin: Jag håller med att det inte inte är ”fel” att kvinnorna är endimensionella. I denna bok, vilket är den ända jag läst av författaren, funkar det riktigt bra.

  @Snowflake: Har du boken hemma tycker jag att du ska läsa den. Boken är helt klart läsvärd.

Skriv en kommentar