Niceville

3 Kommentarer

 

Författare: Kathryn Stockett Kategori: Historisk roman
Förlag: Bonnier Audio Utgiven: 2010
Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssnar tid: ca 19 timmar
Betyg boken: 5 Betyg uppläsning: 4

Handling

 Skeeter, en societetsflicka i Jackson Mississippi, återvänder hem efter åren på universitetet. i sextiotalets början. Hennes stora dröm är att bli författare. Hennes mammas dröm är att Skeeter ska gifta sig.

Skeeter är inte samma flicka längre som när hon lämnade staden och hon har svårt att helt falla tillbaks till sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. För att närma sig sin dröm tar Skeeter anställning på den lokala tidningen där hon ska skriva en frågespalt kring hushållsfrågor. Problemet är bara att Skeeter inte kan någonting om detta. Hon är uppväxt med att hemhjälpen sköter allt sådant.

Skeeter tar kontakt med sin vänninas hemhjälp, Abileen , som hjälper Skeeter med svaren på läsarnas frågor. Abileen har sedan fjortonårsåldern jobbat som hembiträde i olika hem och sammanlagt har hon uppfostrat 17 barn vid sidan av sin egen son.  Skeeter och Abileen har till en början svårt med hur de ska förhålla sig till varandra men tillsist växer en varm vänskap mellan dom.

Skeeter och Abileen, tillsammans med Abileens granne, Minny, bestämmer sig för att skriva en bok om hur livet i Jackson ser ut ur hemhjälpens perspektiv. De skriver boken anonymt och staden de skildrar kallar de Niceville.

Omdöme 

 Niceville  är en väldig charmig, fängslande och hoppfull bok. Det är inte första gången någon berättar om hur förhållandet var mellan de färgade och de vita i sydstaterna men det är ett spännande och nytt perspektiv att berätta utifrån hembiträdernas synvinkel. Niceville är en bok om kvinnlig vänskap, kärlek, mod och viljan att förändra.

Jag fascineras över skildringen av hembiträdernas kärlek till de vita barn de uppfostrar och hur dessa barn som små besvarar denna kärlek. Men när barnen sedan växer upp är det många som vänder hemhjälpen ryggen.

Jag gillar att författarens inte gör de klassiska stereotyperna av alla karaktärerna. Varken bland de vita eller svarta karaktärerena. Det finns snälla och onda vita men också snälla och onda svarta. Författaren skildrar slående allt som händer och framför allt det där som ligger och puttrar under ytan. Något som alla vet men som ingen talar om. Bland annat skildras  det hur hemhjälpen kan straffas genom att falskt anklagas för stöld och sedan förlorar jobbet. Därefter är det omöjligt att få en ny anställning. Det som någonstans utgör vardagen för invånarna i Jackson.

Jag tycker om att Stockett även skildrar de människor som bara följer strömmen. Gör som man alltid har gjort, som alla andra och aldrig ifrågasätter sin tillvaro. Dessa människor bär ett stort ansvar att förtrycket fortsatte så länge som det gjorde. I efterordet beskriver Stockett att hon själv uppfostrats av en svart kvinna, familjens hemhjälp, och hur hon som barn aldrig undrade vem denna kvinna egentligen var eller hur hon mådde.

Niceville är en bok som jag inte vill ska ta slut. Jag vill att den ska räcka länge så att jag verkligen får njuta av den.

Uppläsningen

Anna Maria Källs lite lagom långsamma tempo i uppläsningen passar utmärkt  till Niceville.

3 Kommentarer (Skriv en?)

 1. Birgitta Pettersson
  Maj 18, 2012 @ 10:39:20

  Boken är bra, så långt jag hunnit att lyssna, om än ojämn, fastnar liksom i vissa händelser och blir för lång. Uppläsningen är tyvärr inte den bästa. även om den fått en fyra, vilket jag inte förstår. Uppläsaren sväljer högljutt och frågan är om jag orkar lyssna på boken till slut.

 1. Att läsa i bilen… | Den vassaste kniven
  Mar 17, 2012 @ 09:55:17

  [...] “Niceville” och är hittills jättebra! Om någon är nyfiken kan man läsa mer om den här. Jag som är van vid att läsa i ett rasande tempo och nästan alltid sträckläser mina böcker [...]

 2. En varm och angelägen historia. « Bak bok mat
  Jan 19, 2013 @ 23:27:08

  [...] som skrivit om boken: Bokbrus, Camillas boklåda, Feministbiblioteket. Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to [...]

Skriv en kommentar